Skovvejens Bryghus
Håndbrygget øl fra Skælskør
Inspiration fra andre bryggere
Selv om man er husets brygger, så er det jo heldigvis ikke længere ensbetydende med, at man skal være selvforsynende. Der skal hentes inspiration hos andre bryggere, såvel amatører som professionelle.
Nedenfor har jeg anmeldt nogle øl, som jeg har fundet velsmagende og værd at "skæve til" når der skal brygges.
Den første anmeldelse er "genbrug" af en anmeldelse, som jeg tidligere har lagt ind på hjemmesiden www.g2b.dk. Det er meget længe siden, jeg sidst har anmeldt en øl på www.g2b.dk, men jeg kommer af og til forbi og henter inspiration.
1. Theresianer Strong Ale (Italien)
5. august 2009 22:45 af Ole
Jeg smagte denne øl for nogle år siden. Den var indkøbt på den lokale Shell-tank! Foruden Theresianer øl havde de Grøn Tuborg og Harboe Bjørnebryg o.l. Sjov blanding.
Jeg husker den som en rigtig god øl. Nu har jeg netop gensmagt den fra fad på et værtshus i Italien. Den er fantastisk - intet mindre. Den var sat på en hane, hvor der tidligere havde været en eller anden skotsk strong ale (skiltet sad der stadig, men påsat et lille Theresianer klistermærke). Og det er netop hvad den smager af - ikke klistermærke, men skotsk vinøs, blød og varmende ale med en masse smagsnuancer, som jeg ikke vil kaste mig ud i at beskrive.
Smag den, hvis du finder den!

2. Old Ale fra Rådmandbryg (Danmark)
Old Ale var, så vidt jeg husker, første bryg fra min gode bryggerven Morten. Han har siden da brygget mange forskellige øl med mange forskellige ingredienser - senest med rødbeder! Det er altid spændende øl. Heldigvis vender han af til tilbage til hans gode gamle Old Ale. Det et en kraftig fætter med en maltet smag og et cremet skum. Så vidt jeg er orienteret, består den alene af velkendte basisingredienser, men tydeligvis dosseret i de rette mængder. Den minder i virkeligheden om Theresianer Strong Ale - sådan!
3. Schneiderweisse - Unser Aventinus (Tyskland)
En helt forrygende weizenbock på 8,2 %.
Jeg prøvede at efterligne denne øl i min "Weihnachten Weizen Bock" fra 2011. Det var ingen succes. Øllen var sådan set ok - men det smagte slet ikke som Aventinus og nåede ikke forbilledet til sokkeholderne.
Jeg har endnu ikke smagt en weizenbock, som er bare i nærheden af Aventinus. Bedste bud må være Bock fra Indslev.
Når man ser ingredienslisten for en Anventinus: Hopfen; Hallertauer Tradition, Magnum, Malz50 % Weizenmalz,50 % Gerstenmalz aus regionalem Anbau så tænker man, hvor svært kan det være? Åbenbart meget.

Som den så ud tidligere

4. Indslev Bryggeri - Sort Hvede (Danmark)
Denne øl er efter min opfattelse en af de største nyskabelser på den danske ølscene i mange år. Hvert år kommer der 700-800 nye øl til, men der er vist endnu ikke andre sorte hvedeøl. Jeg mindes heller ikke, at have stødt på en sort hvedeøl fra Tyskland.
Det er en blød og letdrikkelig stout med et strejf af røg. Alkoholprocenten er 6,5 og det er passende for denne øl - det giver den fylde, uden at den bliver "for meget". Den har godt af at blive lunet lidt, for det er sådan en øl, som bare bliver bedre og bedre, jo længere ned i glasset man kommer.
Her i Skælskør fås den fra fad på restaurant Solsikken - og det er fra fad, at den er allerbedst.


Sort Hvede vandt guldmedalje i 2010 ved en af verdens største ølkonkurrencer, The European Beer Star Award, i Nürnberg.
Sort Hvede vandt i kategorien “Sweet Stout”

5. Midtfyns Bryghus - Go Jul (Danmark)
Skal det da kun være mørke stærke øl, som finder vej til disse spalter? Nej, nej da. Denne her fra Midtfyns Bryghus er nede på 6,1 % og er ganske lys.
Jeg fik den serveret til et middagsselskab i går - og sikke en fornøjelse. Der var købt lidt godt øl primært til ære for mig. Valget stod mellem denne her og juleøllen fra St. Feuillien (75 cl. / 9 %). Da jeg var den eneste i selskabet, som ønskede øl, var St. Feuillien reelt ikke en mulighed.
Det er en lidt alkoholsvag øl efter Midtfyns standarder, men den er meget smagfuld.
Den er som sagt lys i farven og smagen leder tankerne hen på noget belgisk blond/trippel (koriander) men med mere humlebitterhed og mere humlesmag/duft end normalen i Beligien.
Sådan en gad jeg (også) godt at brygge.

6. Klosterbryg - Hamborgøl (Danmark)
Som HSV-fan igennem mange år og igennem tykt og tyndt (mest tyndt) så er denne her øl en oplagt farvoritøl. Men selv med et andet navn, ville den stadig komme ind på hitlisten over farvoritøl
Det er en skøn undergæret, lys og temmelig stærk øl, som er tilsat rønnebær og hyben.

7. Smedens Bryghus - FinAle no. 7 (Danmark)
En anden af mine gode bryggervenner, Terkel, er en forholdsvis ny mand på den lokale håndbrygger-scene. I de to år han foreløbig har brygget, har han ihærdigt stræbt efter at skabe en klon af hans farvoritøl - FinAle fra det lokale Harboe/Gourmetbryggeriet.
Så vidt jeg er orienteret, er der foreløbig brygget FinAle 10 gange i Smedens Bryghus. Ligesom det er tilfældet med forbilledet fra Harboe/ Gourmetbryggeriet, så smager Smedens Brygshus´ FinAle vist heller ikke ens hver gang. Jeg har ikke smagt dem alle, men jeg har drøftet mange af dem med Terkel, og han har ikke været lige godt tilfreds hver gang.
Men nu tror jeg da nok lige, at klonen har overhalet originalen!
FinAle no. 7 er en dejlig rød/brun fyldig ale på ca. 6 %, med et flot skum. Den har en moderat men super god duft og smag af amerikanske humler. Ikke voldsomt humlet - lige tilpas for stilen. Sådan skal den brygges!
Glæder mig til at følge de næste FinAles fra Smedens Bryghus.

8. Hornbeer - Dryhop (Danmark)
Jørgen Fog Rasmussen er en forrygende god brygger, som laver en lang række af gode og velsmagende øl. Når jeg har valgt at give lige netop denne her øl spalteplads, så er det fordi, at den "kun" er på 5 % alkohol. Okay, jeg ved godt, at vi allerede er over almindelig pilsnerstyrke, men i mikrobrygverdenen er 5 % i den lave ende.
Det er kun lidt svært (selv for en håndbrygger) at brygge stærke og fyldige øl - men det kræver sin brygger, at få en fyldig smag ud af en "alkoholsvag" øl.
Dryhop er humlet med kun en type humle - nemlig den amerikansk Amarillo. Jeg skal lige love for, at det giver en lækker frisk og fyldig øl. Den er undergæret og dermed noget atypisk i forhold de gængse IPA´er (hvilket det jo så heller ikke er - altså en ale).
Som sædvanlig er det Jørgens hustru Gunhild Rasmussen, som står for kunsten på etiketten. Altid farvestrålende og fornøjelige etiketter fra Hornbeer.


Dryhop blev Årets Danske Ølnyhed 2011
i kategorien under 6%
9. Konge-Åsen 125 - Rababsi (Danmark)
Rababsi er Morten Lynges signaturøl - hvis der noget, som hedder det. Øllen tager sit afsæt i en belgisk hvedeøl med lidt koriander og tilsættes derudover rabarber - deraf navnet. Den har været brygget 4 gange nu, og hver gang øges mængden af rabarber.
Der har været eksperimenteret med, hvornår i brygprocessen at rabarberne skulle tilsættes og også under hvilken form. Senest er det forgået ved, at rabarberne har været kogt inden, hvorefter saften er blevet tilsat ved humlekogningen.
Det færdige resultat er en herlig frisk øl, med et flot stabilt skum og hvor man godt kan mærke syren fra rabarberne. Syrligheden er i stil med øl, som er tilsat mælkesyrebakterier. Farven bliver på ingen måde rød, men derimod noget bleg og absolut helt sin egen.
.
